RUNDETÅRN - THE LOST RUNESTONES

19th of June - 24th of August 2025 



Path of Desire (Her ligger Ebbes søn)
Eng: Path of Desire (Here lies Ebbi’s son) 
350 kg Concrete relief, burned wood, rockwool 


Formidlingstekst (Danish)
En præst i Vamdrup fortalte Ole Worm, at en runesten blev fundet i indgangen på kirkens våbenhus. Den lå inde i muren: Vamdrup-stenen II. Brugt som nyttesten til kirkens mure, en skæbne som så mange andre store sten i landskabet.

Det er en sten, forvekslet som en runesten og opsat langt oppe i middelalderen, hvor runerne atter var blevet moderne at tilføje på gravsten. Vamdrupstenen II var i romansk stil, aflang og trapezformet med tekst øverst på siden. “Her ligger Ebbes søn”.

En søn begravet et sted i jorden omkring Vamdrup. Et sted vi ikke ved hvor er, fordi gravstenen er væk, fordi man havde et ønske om at centralisere viden. Få de tidligste skriftlige kilder til hovedstaden, tæt på magten. Passe på dem, men også tage dem væk fra deres ophav.
Jorden bærer og opbevarer kroppene, gemmes og nærer jorden. Den jord, der i dag ligger flere lag nede og danner grundlag for den virkelighed vi oplever lige nu. Ude på landet - hvorfra folk, i dag, nærmest flygter til byerne, til jobs, kulturtilbud, samfund - langt væk fra nedlagte busruter og nedslidte byer.

I værket af Olivia Rode Hvass eksisterer der en interesse for landet, der møder byen. Fortiden, der møder fremtiden. En vekslen mellem noget mystisk, næsten mytisk, og noget velkendt og samfundsnært. En længsel væk fra landet, og samtidig en længsel efter noget andet end byen. En længsel væk, som en udstødt, der drager hjemmefra, søger væk fra mulden. Eller en sten, der fragtes fra land til by.

Vi ser på et betonrelief, med en gruppe væsener, eller er det mennesker, der ligger og holder om hinanden på række. Deres ansigter er svære at afkode, ingen udtryk - med øjne der næsten minder om en flok køer der har fået øje på et menneske, stirrende, udtryksløst. Det er svært at mærke, om det er uhyggeligt eller hyggeligt, når de ligger sådan og kigger ud. Om de er fjendtlige eller venlige. “Her ligger Ebbes søn” - med ligesindede? Venskabeligt eller seksuelt, det er svært at se, men vi ved at Rode Hvass har tænkt på familieformer - på vikingetidens patriarkalske rygte, og på hvordan det måske er muligt at Ebbes søn ikke var helt som hans familie ønskede sig. På hvad familie betød dengang, og hvad det betyder i dag.

Under relieffet ligger brændte træbjælker, vi forestiller os byen opslugt af flammer. Vi forestiller os byens brændende træskeletter, og betonen får pludselig en ny betydning: fra at mime runesten - til at blive et billede på moderne byggematerialer, til højhuse der springer frem, den næste bygning  højere end den sidste. Et billede på nutiden. Fremtiden.








Dokumentation Johan May Nitschke / Rundetaarn

Credits

Studio assistant + consultant: Claus Hvass 
Development: Vestsjællands Arbejdende Kunstnerværksteder (VAK) 
Concrete casting: Magnus Holm Fiberbeton
Assistant: Hannah Keegan
Support: Statens Kunstfond, Hielmstierne Rosencroneske Stiftelse, Grosserer L F Foghts Fond, Deep Forest Art Land


Curated by Kaellingstenen and exhibited at The Round Tower, Copenhagen 



About the show (Danish)
Midt i 1600-tallet sendte Frederik III, på foranledning af oldtidsforskeren Ole Worm, bud efter runesten fra alle rigets egne. Runestenene, Danmarks ældste litteratur, skulle samles ved foden af Rundetaarn – måske fordi de skulle være tæt på bøgerne i Universitetsbiblioteket i Rundetaarns Bibliotekssal.Omkring 12 runesten nåede til Hovedstaden, hvor ni af dem gik tabt i Københavns store brand i 1728.Hvilke historier forsvandt med stenene? Hvilke fortællinger og perspektiver har gavn af at komme til orde i vores samtid?

Nu bringer ni samtidskunstnere de tabte runesten til live igen, når de hver især fortolker de ni runesten til nye kunstværker. Med deres individuelle kunstpraksisser giver de stenene en ny stemme og en plads i nutiden, der reaktualiserer dem som vigtige vidnesbyrd.

”De Tabte Runesten” præsenterer et unikt krydsfelt mellem samtidskunst, forskning og kulturhistorie – og på symbolsk vis vender stenene tilbage til Rundetaarn, som det var planen midt i 1600-tallet, når de bliver udstillet i Bibliotekssalen.

Oplev nye værker af:

Frida Retz
Camilla Brogaard
Georg Jagunov
Louis André Jørgensen
Ida Kvetny
Kristoffer Ørum
Sidsel Bonde
Olivia Rode Hvass
Louise Vind Nielsen


Udstillingen er støttet af

Københavns Kommune – Rådet for Visuel Kunst
Københavns Kommune – Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler – Støtte til kulturelle aktiviteter.
Ny Carlsbergfondet
15. Juni Fonden
Knud Højgaards Fond
A.P. Møller Fonden
Lizzie og Mogens Staal Fonden
William Demant Fonden
Gangstedfonden